top of page

DE IDENTITEIT VAN DE PLEK

Gastdocent: Yvonne Knevels

19 - 22/09/2018 - Keuzeworkshop

 

Het wandelen, verblijven en meermaals terugkeren naar een plek, geeft ons inzicht in het functioneren en de betekenis van een bepaalde plek. Als we de identiteit van een plek beter kennen, kunnen we er meer aangepaste ontwerpen voor maken.

 

Studenten van Product Design testten op de Thorsite en zijn omgeving te Genk observatiemethodes uit, gebaseerd op de werkwijze van kunstenaars. Ze startten met een "Dérive": een onbevangen waarneming tijdens het "ronddwalen" op de site. Andere observaties zijn o.a. een tekstobservatie, geluidsobservatie, tactiele en kleurobservatie, een focus-, monument- en reeksobservatie. Tijdens de wandeling maken de studenten notities, tekeningen, foto's, frottages ... om hun indrukken weer te geven. Sommige studenten ontwikkelden ook hun eigen observatie- en registratiemethode. 

De indrukken werden grafisch verwerkt tot een gelaagde kaart, collages in een boek, tekeningen, een 3D-maquette met kleurpaletten. Hiermee kan men de belangrijkste aspecten van de identiteit van de geobserveerde plek tonen en bespreken. 

Tenslotte brainstormden de studenten over designkansen voor de Thorsite en de woonwijken in de directe omgeving.

 

De workshop is gebaseerd op het onderzoeksproject "Mapping the spatial identity of a location relying on methods from visual art" door Knevels,Y. en

Devisch, O. 


Workshops – Drie maal per jaar organiseert Productdesign workshops om nieuwe contexten, vaardigheden, nieuwe materialen en technieken aan te leren en te onderzoeken. Telkens kiezen studenten van 3Ba, 1Ma en 2Ma uit een aanbod van 3 workshops.. Zo ontstaan er ook gemengde groepen. De begeleiding bestaat uit eigen docenten evenals  gastdocenten.

bottom of page