
PRODUCTDESIGN
Hoe zal het radiotoestel-van-de-toekomst eruitzien? Toen de radio in 2014 honderd werd, hebben de studenten Productdesign van de Genkse LUCA School of Arts, daarover mee nagedacht. Nu twee jaar later hebben de initiatiefnemers en hun docenten Luk van der Hallen en Luc Vanlessen aan een nieuwe lichting studenten de volgende uitdaging voorgelegd: geef de radio als materieel object, opnieuw een plaats in de leefomgeving van vandaag in tegenstelling tot de alomtegenwoordige app. Ook nu verbazen ze met creatieve, originele, opvallende,… objecten.
Op donderdag 9 juni 2016 stelden ze hun ontwerpen voor in de expo R100+ in het Radiohuis in Leuven.
1MA
Docenten: Luk van der Hallen en Luc Vanlessen

Maud Martens: Suunni. De gebruiker kiest op elk tijdstip van de dag zelf wanneer hij wat wil horen door een knop op de tijdsbalk uit te schuiven. Suunni is als een 12-urige tijdslijn, met voor elke kwartier een keuzeknop voor het laatste nieuws of je eigen muziek uit je voorkeurslijsten van I-Tunes of Spotify. Wanneer je geen van beide functies activeert doet de radio lekker zijn ding: het verrassingsaspect dat de klassieke radio zo populair maakt.

Rein Lambrichts: Leo. Radio brengt mensen samen rond muziek en informatie. Veel luisteraars bouwen een persoonlijke en intieme band op met ‘hun’ radiozender en zijn trots om bij een radiocommunity te horen. Radio Leo speelt hier op in. Leo toont aan de rest van de wereld naar welke zender je luistert door kleur te bekennen. De radio wordt met een siliconen bandje om de pols gedragen. Zo brengt Radio Leo mensen snel met elkaar in contact.

Francesca Bollen: Sonata vergroot het radioplezier in een gezin. Elk familielid creëert zijn voorkeur voor zender, muziek, informatie of nieuws op het hoofdtoestel en stuurt die naar één van de bolspeakers in de schaal. Als een lekker stuk fruit neem je dan jouw radio overal mee in huis. Vanuit het hoofdtoestel kan je ook kleine boodschappen naar de kleinere toestellen versturen: ‘Komen eten!’.

Niels Stelder: Bedside Shuttle. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar kleine knopjes in het donker. Radio en lamp zijn weggewerkt in het nachtkastje: een elegante oplossing voor allerlei losse apparaten naast je bed. ‘Radio on demand’ is een nieuwe technologie. Je wordt ’s morgens gewekt met muziek die je leuk vindt. Door nummers te ‘liken’ wordt er een voorkeurslijst en -genre gegenereerd. Zo wordt de kans groter dat je gewekt wordt of in slaap valt met een nummer dat je graag wil horen.

Simon Pottelbergh: Soundwave heeft geen knoppen, hij straalt eenvoud en rust uit. De bediening van de radio gebeurt via natuurlijke en makkelijk aan te leren handbewegingen. Hierdoor kan iedereen de radio bedienen in een mum van tijd. Aan de bovenkant van de radio bevindt zich een infraroodsensor die alle bewegingen registreert. De rand van de radio licht op om de gebruiker visuele feedback te geven. Door de cirkelvorm wordt het geluid in alle richtingen gestraald.

Pieter De Vocht: Pick is een klein toestelletje dat je zoals een luchtverfrisser in je wagen klikt. Het toestel wordt automatisch verbonden met de luidsprekers van je wagen. Pick is merkgebonden: de beleving van zenders zoals Studio Brussel of Radio 1 staat voorop. Vooraf heb je via de app van Pick al aangeduid wat jij de meest interessante onderwerpen vindt -bvb voetbal en Hautekiet- en wanneer je die wil horen. Je kan ook direct kiezen door aan de knop te draaien.

Byron Lemoine: Split. Wanneer de radio’s opnieuw bij elkaar gebracht worden in het docking station, wordt de favoriete muziek van alle Splits gespeeld. Op deze manier leren mensen elkaar kennen aan de hand van hun muziekvoorkeur. Radio SPLIT is een radio docking-station met 8 driehoekige speakers die als persoonlijke radio’s meegenomen kunnen worden in de werkruimte. Met intuïtieve controls kan je het volume regelen, zenders kiezen en songs ‘liken’. Split onthoudt.

Sianne Frijns: Buddy-Bud is de perfecte radiovriend voor het hele gezin. ‘BUD voor de vrienden’. Door zijn ingebouwde bewegingssensor ziet hij wanneer je thuiskomt. Hij heet je welkom en zal vragen of je zin hebt in wat muziek. Jouw antwoord is BUD’s aan- en uitknop. BUD herkent je stem en reageert op je aanwijzingen. Je kan hem ook bedienen via het touchscreen bovenaan. Hij kan het laatste nieuwsbericht, de weersverwachtingen of dat ene programma dat je graag wou horen opnieuw oproepen.