top of page

Studenten Productdesign werken samen met Spronken

In het kader van de MANUFACTUUR 3.0 tentoonstelling georganiseerd door Z33 gingen vijf masterstudenten van de opleiding productdesign aan de Luca School of arts opzoek naar nieuwe productiescenario's voor het bedrijf Spronken Orthopedie in Genk, een erkend producent van medische hulpmiddelen, zoals protheses. Tijdens een driedaagse workshop namen de studenten een eigenzinnig standpunt over hoe productie er in de toekomst voor deze producent er zou kunnen uitzien, rekening houdend met de visie en productieproces van het bedrijf. Simon, Ronald, Sianne, Francesca en Byron ontwikkelde elk hun eigen productiescenario en vertaalde deze naar een concreet prototype. Begeleidende docenten Ben Hagenaars & Carlo Vereycken

Momenteel worden protheses nog gemaakt op een relatief ambachtelijke manier. Experimentele versies die worden geproduceerd door middel van 3D-printen zijn momenteel in de maak. Het probleem hierbij is dat ze echter nog relatief duur zijn en niet kosteneffectief. De prothese die ik ontwierp, wordt geproduceerd doordat een lasersnijder de verschillende onderdelen snijdt uit platen van aluminium of koolstofvezel. Hierna worden deze onderdelen in mekaar gestoken, zodat er een prothese ontstaat die zowel structureel stevig genoeg als kosteneffectief is. Simon Van Pottelbergh

Dit model stelt de extreme vormgeefelijke reactie op de huidige producten in vraag door terug te kijken op huidige materialen en productieprocessen, en te zoeken naar reeds aanwezige esthetische waarden in functie van hun expressieve kracht in nieuwe toepassingen.

Dit model stelt de extreme vormgeefelijke reactie op de huidige producten in vraag door terug te kijken op huidige materialen en productieprocessen, en te zoeken naar reeds aanwezige esthetische waarden in functie van hun expressieve kracht in nieuwe toepassingen. Het model betreft een onderzoek naar de cosmetische waarde van de gebruikte materialen en hun productieprocessen in de prothese en orthese industrie. Hoe kunnen mensen, onafhankelijk van een functionele nood, de esthetische zijde van deze producten verkiezen om zich dagelijks met uit te drukken, bijvoorbeeld in de vorm van kleding en accessoire stukken. Hierdoor is er gezocht naar nieuwe toepassingen die de visuele taboe rond lichamelijke beperking vertroebelen in een proces van veralgemening die de esthetiek openstelt aan zowel mensen met of zonder lichamelijke beperkingen, en de nood voor prothesen en orthesen. Ronald Clays

De open prothese maakt het mogelijk voor de patiënt om de esthetiek van de prothese aan te passen naar zijn of haar eigen stijl. Het opzet van dit project is om een online platform te voorzien die patiënten en designers samenbrengt. Op dit platform kunnen ontwerpen voor de “behuizing” van de prothesen gedeeld worden. Deze behuizingen worden ontworpen binnen de principes van het “open design”. Dit wil zeggen dat ze gemakkelijk te vervaardigen zijn (aan de hand van digitale fabricatie zoals 3d printers, lasercutters, etc.), maar ook dat ze voor iedereen beschikbaar gesteld worden en door iedereen aangepast kunnen worden. Op deze manier kan de patiënt elke dag het uizicht van de prothese aanpassen naar zijn of haar wil. Het prototype illustreert de eenvoud van het idee aan de hand van een gelasercutte behuizing voor een prothese. Deze behuizing kan rond de prothese geplaatst worden aan de hand van magneetjes geplaatst op verschillende plaatsen op het been. Byron Lemoine

Bij een polsblessure is het belangrijk om de pols goed te laten rusten. Om ervoor te zorgen dat dit ook effectief gebeurt werden er braces ontworpen. Echter, braces kennen vaak een opvallend, niet zo mooi uiterlijk dat meteen de aandacht trekt bij anderen. Velen onder ons vinden het niet altijd leuk om zoveel aandacht te krijgen omwille van die opvallende brace. Juist om die reden bestaat er een brace die eruit ziet als een simpele armband. Een sieraad dat er mooi uitziet en tegelijkertijd een helende functie heeft is de perfecte oplossing. Het sieraad zorgt ervoor dat de pols tot rust kan komen, terwijl het door zijn materiaalgebruik en zijn fijne vormgeving niet oogt als een medische brace. Personen zullen met plezier deze brace dragen en zich dan ook niet ongemakkelijk voelen wanneer ze er mee rondlopen. Sianne Frijns

Tags
Recente berichten
bottom of page