top of page

DESIGNING DESIGNERS: 50 jaar Productdesign GenkOntwerper: Jietse Vanlandschoot - Fotograaf: Claire Dekens Ontwikkeld in het kader van Cirkel Sector


In 1969 werd de opleiding industriële vormgeving in Genk opgericht. 50 jaar - en enkele naamsveranderingen - later hebben heel wat alumni hun plaats in het (inter)nationale ontwerpveld ingenomen. Het curriculum van deze ontwerpers wordt gekenmerkt door diversiteit en de persoonlijke invulling van hun ontwerppraktijk. Sommigen gaan aan de slag bij grote ontwerpstudio’s, anderen richten hun eigen praktijk op. Er zijn er die het werkveld gaan uitpuren en er zijn er die uitdaging vinden in aanleunende industrieën. Van rationele methodologieën tot intuïtieve vakkundigheid, productdesigners creëren hun eigen traject en landen op uiteenlopende plekken. De cumulatie van deze rijkdom draagt en vormt de genen van een halve eeuw designonderwijs.


Naar aanleiding van het jubileumjaar organiseert de opleiding Productdesign de tentoonstelling Designing Designers: 50 Jaar Productdesign Genk. Het werk van recente afstudeerprojecten wordt in dialoog gebracht met het werk van alumni rond vier designcontexten en uitdagingen waarbinnen de opleiding momenteel haar focus legt: Sustainable scenario’s (duurzaamheid), Care for the future (zorg en welzijn), The Power of making (ambacht en maakindustrie) en (Un-)Tangibility (de sensoriële en ontastbare kant van design). Hiernaast geven we op verschillende niveaus de bezoeker een inkijk op het elusieve karakter van de Genkse ontwerpschool.


Designing Designers is geen retrospectieve, maar een ode aan haar alumni en de opleiding. Het is een moment in de tijd waar de gelegenheid wordt aangegrepen om de relevantie van designonderwijs in het verleden, heden en vooral de toekomst te tonen en te vieren.


Save the date! – opening op woensdag 16 oktober 2019 –

C-mine Designcentrum, Genk


Curator Ronald Clays

Grafische vormgeving Studio Posen

Deelnemers Anke Van Asbroeck

Arno Van Baelen

BeatrijsVan Hoof

Ben Hagenaars

Byron Lemoine

Casimir Reynders

Emma Ribbens

Frederic Boonen

Katherina Kitsinis

Lies Fauconnier

Mathias De Winter

Pieter De Vocht

Raf Peters

Raf Simons

Rein Lambrichts

Senna Graulus

Stan Maes

Wim Segers

Tags
Recente berichten
bottom of page