top of page

Designing Designers

een tentoonstelling naar aanleiding van

50 jaar Productdesign 

in C-Mine Genk

Deze tentoonstelling is opgebouwd rond de 4 modules van de opleiding Productdesign, met voorbeelden van alumni én afstudeerprojecten

Anker 1

Sustainable Scenarios

Sinds de Club van Rome “De grenzen aan de groei” in 1972 publiceerde, slechts drie jaar na de oprichting van de opleiding, zijn we ons er als samenleving van bewust de we voor grote ecologische uitdagingen staan. Ook de recente migratieproblematiek toont ons nieuwe globale problemen waarvoor geen kant en klare oplossing lijken te bestaan. Designers hebben de vaardigheden om alternatieven tastbaar te maken, door middel van storytelling complexe systemen inzichtelijke te maken en participanten aan te zetten tot actie. 

Sustainable Scenarios heeft de ambitie om producten, diensten en systemen te ontwerpen die deze beelden tastbaar maken. Kunnen we een circulair model rond schoenen bouwen? Of is het mogelijk om samen met buurtbewoners een wijk een eigen identiteit te geven?

Care For The Future

In de jaren 50 was de Amerikaanse ontwerper Henry Dreyfuss één van de eerste ontwerpers om systemen toe te passen zodat hij kon ontwerpen op mensenmaat. In dezelfde periode werd aan de Hochschule für Gestaltung Ulm gelijkaardige analytische methodes ontwikkeld om de gebruiker te betrekken in het ontwerpproces.

Nieuwe demografische ontwikkelingen stellen ons voor nieuwe uitdagen zoals het betaalbaar houden van de gezondheidszorg, het streven naar een evenwichtige work-life balance of het ontwerpen voor personen die niet kunnen communiceren over hun noden. 

Voor Care for the Future onderzoeken studenten wat het belang van empathie is, krijgen ze inzicht in zorgsystemen door ze te visualiseren of ontwerpen ze producten op maat voor zowel gebruikers met zeer specifieke noden als voor een breed publiek.

The Power of Making

 In de designgeschiedenis is “maken” steeds een belangrijke drijfveer geweest voor verschillende designstromingen. De Arts & Crafts beweging onderzocht hoe ambacht aan het einde van de 19de eeuw kon worden geherwaardeerd, terwijl het Bauhaus nieuwe productietechnieken inzette om producten met maatschappelijke impact te creëren. 

Binnen de Power of Making onderzoeken studenten het belang van het zelf maken, het laten maken en de toekomst van het maken. Ze bouwen zelf meubels om te ondervinden of het voor hun eigen proces een meerwaarde biedt om zelf nog prototypes en producten maken in tijden waar digitale visualisaties vanzelfsprekend lijken, leren hun ideeën vast te leggen zodat ze deze door andere kunnen laten maken of gaan samen met bedrijven op zoek naar de toekomst van de maakindustrie.

(In-)Tangibility

De Italiaanse ontwerper en pedagoog Bruno Munari ziet in zijn boek Design as Art, voor het eerst gepubliceerd in 1971, de grenzen tussen kunst en design verdwijnen en beschrijft hoe design de rollen van kunst zou kunnen overnemen. Ook tegenwoordig blijven steeds grenzen binnen het design verdwijnen. Zo stonden soft- en hardware vroeger vaak los van elkaar, en zien we tegenwoordig steeds meer de nood en mogelijkheden ontstaan ontwerpen waarbij beiden naadloos is elkaar overvloeien.

(In)tangible geeft studenten de mogelijkheid om de grenzen van hun werk te verkennen. Ze stellen zich de vraag hoe ze objecten kunnen vormgeven waarmee ze kunnen communiceren en zoeken ze naar designvormen waarbij de integratie van technologie kan bijdragen tot nog relevantere ontwerpen.

bottom of page