top of page
1BA - Tools - Prototyping - Mock-up Design
 

De essentie van een mock-up is elementen duiden, illustreren of testen die voor het product dat het eindresultaat is van het ontwerpproces of een fase ervan, relevant zijn bij het nemen van volgende stappen in het ontwerpproces.

 

De mock-up houdt veelal nog een extrapolerend vermogen in van zowel de ontwerper als de gebruiker of opdrachtgever.

 

Er zijn geen beperkingen met betrekking tot materiaalkeuze: karton (snel verwerkbaar, goedkoop, veel soorten, ...); polystyreenplaat (snel verwerkbaar, goedkoop, waterbestendig, ...); piepschuim (snel verwerkbaar, volumineus, ...); multiplex (stevig en flexibel, ...); recuperatie-materialen (meestal gratis, ...) enz.

 

De mock-up is zowel vormelijk als functioneel.

 

Opdracht GOBO projector:

In deze opdracht rond mock-up design creëren de studenten een mock-up van een product die zowel vormelijk als functioneel is. Een GOBO-projector is een apparaat dat 1 vaste dia projecteert. Om een beeld te krijgen van hoe functionele componenten en vormgeving in een product moeten samenkomen creëren de studenten een werkend model (mock-up) dat met eenvoudige materialen is samengesteld. De mock-up is een hulpmiddel dat meestal vroeg in het ontwerpproces wordt toegepast om op snelle en budgetvriendelijke manier te weten te komen of bepaalde productideeën of deeloplossingen relevant zijn.

Opdracht 2D naar 3D:

In deze opdracht creëren studenten vertrekkende van 2D materialen (vellen vlakkarton of papier) 3D structuren geïnspireerd op organische of natuurlijk elementen. Ruimtelijk denken en afstappen van het figuratieve zijn belangrijke kenmerken van deze opdracht. Het gecreëerde abstracte volume staat op zichzelf zonder verbinding met de context waaruit het ontstaan is.

 

Docent: Bart Maesen

1BA - Tools - Prototyping - Finishing

In het vak Finishing leert de student meer over oppervlaktebehandeling van een product (uit kunststof, hout of staal). Die oppervlaktebehandeling kan zijn : zandstralen, schuren; plamuren en spuiten (van primer, lak en vernis) met een professioneel spuitpistool.

 

Doelstelling hierbij is dat de student daarna in staat is om zijn/haar prototype professioneel af te werken.

Begeleiding: Carlo Vereycken

bottom of page